Leestijd 1-3 minuten

Domotica

Zorgen voor een dierbare is een mooie, maar soms ook een zware taak. Gelukkig kan domotica je hierbij helpen. Domotica betekent dat je allerlei dingen in en om het huis kunt automatiseren, zodat mensen langer en veiliger thuis kunnen blijven wonen. Het maakt je zorgtaken als mantelzorger een stuk makkelijker en geeft je gemoedsrust.

Met domotica kun je op afstand zien hoe het met je dierbare gaat. Je hoeft niet meer constant te vragen of ze hun medicijnen hebben ingenomen of, of ze naar buiten zijn geweest. Dit maakt de momenten dat je bij elkaar bent gezelliger en minder bezorgd.

Voorbeelden van Domotica

Om je een idee te geven van wat er allemaal mogelijk is, hier een paar voorbeelden:

  • Bewegingsmelders en licht: De lampen gaan automatisch aan als iemand langs een sensor loopt. Handig en veilig, vooral ‘s nachts.
  • Deurcommunicatie en elektronische slot: Hiermee kunnen je dierbaren veilig naar binnen en buiten, zonder gedoe met sleutels.
  • Geautomatiseerde temperatuurregeling: Stel de temperatuur in per kamer of op bepaalde tijden, zodat het huis altijd comfortabel is.
  • Spraakassistenten: Hulpmiddelen zoals Alexa van Amazon kunnen herinneringen geven voor medicatie of de deur sluiten. Ze kunnen ook helpen met simpele taken zoals het bedienen van de lampen, gordijnen, verwarming en muziek.
  • Slimme medicijndispensers: Deze geven de juiste medicijnen op het juiste tijdstip en sturen een bericht naar de wijkverpleegkundige als de medicijnen niet zijn ingenomen.
  • GPS volgsystemen: Hiermee kun je zien waar je dierbare zich buitenshuis bevindt.
  • Personenalarmering: Een polsband of halskoord met een alarmknop die direct contact maakt met een alarmcentrale in geval van nood.
  • Leefstijlmonitoring: Sensoren in huis waarschuwen je als het dagelijks leefpatroon van je dierbare verandert.
  • Geavanceerde bewaking: Een computerprogramma berekent of er een mogelijke noodsituatie is, zodat je snel kunt ingrijpen.

Er zijn verschillende leveranciers, bijvoorbeeld Sensara en Focus Cura.

Een voorbeeld uit de praktijk

In deze korte documentaire zie je hoe domotica het leven van een moeder en haar mantelzorger makkelijker en veiliger maakt. Het toont hoe technologie een handje kan helpen bij het zorgen voor onze naasten.

 Minidocu: Met het oog op moeder

Financiering

Er zijn verschillende mogelijkheden om vergoedingen te krijgen voor domotica:

  • Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)
    Om mensen met fysieke beperkingen weer zelfstandig te laten functioneren. Je kunt een aanvraag doen bij het Wmo-loket of het sociaal team in jouw gemeente.
  • Zorgverzekeraar (Zvw): Sommige domotica worden (gedeeltelijk) vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Denk hierbij aan personenalarmering of computersystemen voor huisbesturing. Hiervoor is wel een medische indicatie van een arts of specialist nodig. Daarnaast vergoeden sommige aanvullende zorgverzekeringen leefstijlmonitoring. Informeer hierover bij je zorgverzekeraar.
  • Wet langdurige zorg (Wlz): Cliënten die zorg aan huis ontvangen via het Volledig Pakket Thuis (VPT) vallen onder de Wet Langdurige Zorg. In overleg met de zorgorganisatie kunnen domotica dan ook vanuit deze wet vergoed worden. De Wlz wordt uitgevoerd door het zorgkantoor. Informeer bij het zorgkantoor naar de mogelijke vergoedingen.