Nieuws

Het is ons gelukt! Mantelzorgwoningen ook in de toekomst vergunningsvrij

Minister Ollongren heeft toegezegd dat mantelzorgwoningen vergunningsvrij geplaatst kunnen blijven worden, óók als volgend jaar de nieuwe omgevingswet komt. MantelzorgNL vroeg hier de afgelopen tijd vaak aandacht voor, en trok hierbij samen op met de Anbo, KBO-PCOB en de Patiënten Federatie. We zijn dan ook heel blij dat het gelukt is en we niet weer terug gaan naar een situatie dat gemeenten mantelzorgwoningen weer vergunningsplichtig kunnen maken.

De VVD en GroenLinks hebben zich hier hard voor gemaakt. Na verschillende lobbybrieven, debatten in de Tweede Kamer en kritische Kamervragen over de positie van mantelzorgwoningen in de nieuwe omgevingswet, was de minister overtuigd.

Mantelzorgwoningen

Door een mantelzorgwoning kun je voor elkaar zorgen wanneer dat nodig is, zonder reisafstand. We zien jaarlijks een verdubbeling van het aantal vragen over mantelzorgwoningen bij de Mantelzorglijn. Een signaal dus mensen de behoefte hebben om dichtbij elkaar te wonen om voor elkaar te kunnen zorgen.

Pre-mantelzorgwoningen

Uiteraard blijven we achter de schermen goed volgen hoe dit verder gaat in de uitvoering, en blijven we ons ervoor inzetten dat het realiseren van mantelzorgwoningen zo makkelijk mogelijk gemaakt wordt.

Niet alleen als er al sprake is van een mantelzorgsituatie, maar ook daarvoor al. Zodat mensen eerst een paar jaar in gezonde leeftijd bij elkaar kunnen wonen. Want we weten dat iedereen te maken gaat krijgen met mantelzorg en dat komt meestal onverwachts. Dan kun je maar beter voorbereid zijn.

Wij vinden dat ook pre-mantelzorgwoningen vergunningsvrij moeten zijn. Daar gaan we ons de komende tijd hard voor maken.