Nieuws

Maximaal 1 bezoeker per dag, mantelzorger telt niet mee

Tijdens de persconferentie van woensdag 20 januari heeft de regering strengere maatregelen afgekondigd om de verspreiding van het coronavirus tegen te houden. Eén van de maatregelen is dat het aantal bezoekers per dag terug gaat van 2 naar 1 persoon. Kinderen jonger dan 13 jaar tellen niet mee.

Deze maatregel geldt tot en met 9 februari, maar de regering kan besluiten om de maatregel te verlengen.

Mantelzorger en zorgprofessional tellen niet mee

Belangrijk is dat mantelzorgers niet meetellen bij het dringende advies om slechts 1 bezoeker per dag te ontvangen. Geef je mantelzorg? Dan kan er naast jou elke dag nog 1 andere persoon op bezoek komen bij degene voor wie je zorgt.

Ook professionele zorgverleners en zorgverleners die werken via een persoonsgebonden budget vallen niet onder het bezoek.

Meer mantelzorgers als dat nodig is

Is het voor het uitvoeren van de mantelzorgtaken nodig dat je met twee mantelzorgers tegelijk bij degene voor wie je zorgt bent? Bijvoorbeeld omdat je samen je nog thuis wonende ouder in bed moet helpen? Dat mag. Als het echt nodig is mag je met twee mantelzorgers bij je naaste zijn.

Ook mogen – als dat noodzakelijk is – verspreid over de dag verschillende mantelzorgers meerdere keren langskomen. Bijvoorbeeld in de ochtend helpt een dochter vader die nog zelfstandig woont met opstaan en douchen. Tussen de middag komt zij nog een keer polshoogte nemen. En in de avond kookt een zoon voor vader, en helpt hem weer in bed.

Zonder verklaring

Je hebt als mantelzorger geen verklaring nodig wanneer je op een dag als ‘extra‘ persoon bij je naaste over de vloer komt. Een formulier (Eigen verklaring avondklok) is alleen nodig als je voor noodzakelijke mantelzorg tijdens de avondklok op pad moet.

Begeleiden bij bezoek

Kan je naaste niet alleen op pad voor een bezoek? Bijvoorbeeld omdat je naaste afhankelijk is van jouw vervoer of van jouw hulp tijdens het bezoek? Dan mag je als mantelzorger mee op bezoek, en is het dus toegestaan met twee personen op bezoek te zijn.

Zorgvuldig gebruik

Ga secuur om met het bezoek aan je naaste en het begeleiden van een naaste bij een bezoek. Maak zorgvuldig gebruik (en geen misbruik) van de uitzonderingsmogelijkheden die er zijn voor mantelzorgers. Want het blijft belangrijk dat we onze contacten beperken en ons zoveel mogelijk aan de oproep ‘blijf thuis’ houden. En samen het aantal besmettingen beperken.

Vragen?

Heb je een vraag of behoefte aan advies over je eigen situatie kun je bellen, mailen of appen met de Mantelzorglijn. Dit kan op werkdagen tussen 9 en 17 uur via 030 760 60 55 of mantelzorglijn@mantelzorg.nl.

Ook kun je overleggen met het lokale steunpunt mantelzorg in de gemeente waar degene voor wie je zorgt woont.