Nieuws

Update: Wat doet MantelzorgNL voor mantelzorgers tijdens de coronacrisis?

Juist nu is het belangrijk dat mantelzorgers gezien en ondersteund worden. Daar hebben we afgelopen weken hard voor gewerkt. Zo dachten we mee aan een oplossing voor de wegvallende ondersteuning. Pleitte we voor tests en beschermingsmiddelen en zorgden we voor actuele informatie over het coronavirus voor mantelzorgers.

Een greep uit onze activiteiten voor mantelzorgers:

Zorgladder Mantelzorg

De Zorgladder Mantelzorg is op donderdag 16 april uitgekomen. De ladder biedt een oplossing voor mantelzorgers die het door het wegvallen van de thuiszorg, dagbesteding en andere vormen van ondersteuning, niet meer redden. Hij bestaat uit 5 trappen. Per trede geeft de zorgladder aan voor welke hulp je in aanmerking kunt komen als je het zelf niet meer redt.

MantelzorgNL is trots op dit resultaat, omdat het een kader biedt dat voor alle mantelzorgers in elke gemeente geldt.

Afspraken over persoonlijke beschermingsmiddelen voor mantelzorgers

MantelzorgNL maakt zich er hard voor dat mantelzorgers getest kunnen worden én goed beschermd hun zorgtaken kunnen uitvoeren. In diverse overleggen met VWS, de Inspectie ook aan de Tweede Kamer heeft MantelzorgNL deze punten overgebracht. MantelzorgNL is blij dat op donderdag 16 april in de Tweede Kamer een motie is aangenomen dat ook mantelzorgers in aanmerking moeten komen voor persoonlijke beschermingsmiddelen.

Filmpje om alle mantelzorgers een hart onder de riem te steken

Met dit filmpje willen we alle mantelzorgers laten weten dat we ze zien en respecteren. Een enorm dank je wel voor al de zorg die jullie verrichten! Weet dat we er voor je zijn.

Een enorm dank je wel!

Posters om je naaste te beschermen

Wat doe je als je kwetsbare moeder alleen thuis woont en geen nee zegt tegen onverwachte visite. Hoe hou je dan het virus buiten de deur? Voor deze situaties ontwikkelden we twee hulpposters die je op het raam van de zorgvrager kunt plaatsen. Er zijn twee varianten: ‘Help verspreiding van corona te voorkomen!’ en ‘bezoek me niet, bel me’.

Download de posters

Mantelzorglijn is er voor jou

Nog steeds merken we dat mantelzorgers de Mantelzorglijn goed weten te vinden. We krijgen 2x zoveel telefoontjes binnen op dit moment. Laat het weten als we je ergens bij kunnen helpen. En weet dat we jouw input ook weer gebruiken in onze gesprekken met VWS, Inspectie en Tweede Kamerleden.

De Mantelzorglijn is op werkdagen geopend van 9 tot 18 uur op 030 760 60 55.

Informatie op onze website

Blijf op de hoogte over actuele informatie over mantelzorg en het coronavirus via de informatiepagina’s: