Leestijd 1-3 minuten

Mantelzorgwaardering

Als mantelzorger lever je een belangrijke bijdrage aan de zorg voor je naaste. Gemeentes waarderen deze inzet van mantelzorgers. En laten dat jaarlijks blijken via de mantelzorgwaardering, ook wel een mantelzorgcompliment genoemd.

Gemeentes krijgen hiervoor budget, dat zij naar eigen inzicht mogen inzetten. De invulling verschilt daardoor per gemeente. De mantelzorgwaardering kan bijvoorbeeld bestaan uit een geldbedrag, kortingsbonnen of een bijeenkomst voor mantelzorgers.

Hoe vraag je het aan?

Je vraagt de mantelzorgwaardering aan in de gemeente waar degene voor wie je zorgt woont. Vaak regelt het steunpunt mantelzorg of een andere welzijnsorganisatie namens de gemeente de aanmelding en uitreiking van de waardering.

Wil je weten hoe het in de gemeente van degene voor wie je zorgt geregeld is? Kijk op de site van de gemeente of van het steunpunt mantelzorg. Of bel met de gemeente of het steunpunt om het na te vragen.

De mantelzorgwaardering daalt

In 2019 en 2021 deed MantelzorgNL onderzoek naar de mantelzorgwaardering. Daaruit bleek dat de jaarlijkse waardering van mantelzorgers zoals een geldbedrag of cadeaubon daalde in 2021 in vergelijking met 2019.  Ook ontvangen mantelzorgers in 10% van de gemeenten geen individuele mantelzorgwaardering meer.

Op dit kaartje zie je hoe de gemeente waar je naaste woont mantelzorgers in 2019 en 2021 waardeerde.

 

Ik zorg voor mijn echtgenoot omdat hij een niet aangeboren hersenletsel heeft. Ik help hem bij begrijpend lezen en bied geruststelling in onverwachte situaties. Fijn dat de gemeente dit nog steeds waardeert met een éénmalig compliment.

Mantelzorger gemeente Heerhugowaard

Zakboek Financiën – MantelzorgNL

Zakboek Financiën van MantelzorgNL is hét naslagwerk voor iedereen die zorgt voor een ander. Het zakboek biedt mantelzorgers een overzicht van regelingen…