Ga naar de inhoud
Geldzaken

Mantelzorgwaardering

Als mantelzorger lever je een belangrijke bijdrage aan de zorg voor je naaste. Gemeentes waarderen deze inzet van mantelzorgers. En laten dat jaarlijks blijken via de mantelzorgwaardering, ook wel een mantelzorgcompliment genoemd.

Gemeentes krijgen hiervoor budget, dat zij naar eigen inzicht mogen inzetten. De invulling verschilt daardoor per gemeente. De mantelzorgwaardering kan bijvoorbeeld bestaan uit een geldbedrag, kortingsbonnen of een bijeenkomst voor mantelzorgers.

Mantelzorgwaardering 2020

In grote lijnen is de mantelzorgwaardering in vergelijking met 2019 hetzelfde gebleven.

In 85% van de gemeenten bleek de waarde van de mantelzorgwaardering ongewijzigd. In een paar gemeenten bleek het geldbedrag fors gedaald, maar er zijn ook gemeenten waar het is gestegen.

Zie hoe jouw gemeente mantelzorgers in 2019 waardeerde.

 

Hoe werkt het?

Je vraagt de mantelzorgwaardering aan in de gemeente waar degene voor wie je zorgt woont. Vaak regelt het steunpunt mantelzorg of een andere welzijnsorganisatie namens de gemeente de aanmelding en uitreiking van de waardering.

Wil je weten hoe het in de gemeente van degene voor wie je zorgt geregeld is? Kijk op de site van de gemeente of van het steunpunt mantelzorg. Of bel met de gemeente of het steunpunt om het na te vragen.

Ik zorg voor mijn echtgenoot omdat hij een niet aangeboren hersenletsel heeft. Ik help hem bij begrijpend lezen en bied geruststelling in onverwachte situaties. Fijn dat de gemeente dit nog steeds waardeert met een éénmalig compliment.

Mantelzorger gemeente Heerhugowaard

Zakboek Financiën – MantelzorgNL

Zakboek Financiën van MantelzorgNL is hét naslagwerk voor iedereen die zorgt voor een ander. Het zakboek biedt mantelzorgers een overzicht van regelingen…

Meer info