Leestijd 1-3 minuten

Wat is het persoonsgebonden budget?

Het persoonsgebonden budget (pgb) is een geldbedrag waarmee mensen die zorg nodig hebben zelf zorg kunnen inkopen. Dit kunnen professionele zorgverleners zijn, maar ook bekenden zoals een partner, familielid, vrienden of mensen uit de buurt.

Als mantelzorger kun je dus betaald worden vanuit een pgb. Hoe dat werkt lees je op deze pagina of zie je in dit filmpje:

Wie kan een pgb krijgen?

Heeft je naaste meer zorg nodig dan mantelzorgers kunnen geven? Of zijn er taken die je als mantelzorger niet (onbetaald) kan of wil doen? Dan kan je naaste ondersteuning aanvragen bij de gemeente (Wmo & jeugdwet), de zorgverzekering (zvw) of het zorgkantoor (Wlz).

Waar iemand hulp aanvraagt, hangt af van het soort hulp dat nodig is.

Je naast ontvangt vervolgens een zogenaamde indicatie: een brief waarin staat welke zorg er nodig is en voor hoeveel uur.

Je naaste kan (meestal) kiezen tussen zorg in natura of persoonsgebonden budget (pgb).

Keuze tussen zorg in natura en pgb

Zorg in natura

Bij zorg in natura ontvangt je naaste zorg van een zorgorganisatie die een contract heeft met de gemeente, zorgverzekeraar of het zorgkantoor. De zorgorganisatie is verantwoordelijk voor alle zorg die je naaste nodig heeft.

Kiest je naaste voor zorg in natura? Dan hoeven jullie na de aanvraag zelf weinig meer te regelen. De zorgorganisatie doet alle administratie. De rekening gaat rechtstreeks naar de organisatie die de indicatie heeft afgegeven: gemeente, zorgverzekeraar of zorgkantoor.

Pgb

Kiest je naaste voor een pgb, dan zoekt hij of zij zelf  zorgverleners en sluit zorgovereenkomsten af. Je naaste maakt zelf een zorgplanning en stuurt zijn zorgverleners aan. Ook moet er een pgb administratie worden bijgehouden.

Download de infographic:

Waar vraag je een pgb aan?

Is de pgb iets voor jullie?

Is het voor je naaste belangrijk om keuzevrijheid te hebben? Of wil je naaste graag zorg ontvangen van een bekende? Dan is het pgb misschien iets voor jullie. Je naast kan zelf kiezen wie de zorg levert en op welk tijdstip dit uitkomt.

Een nadeel van het pgb is dat er veel regeltaken bij komen kijken. Bij ziekte of vakantie moet de budgethouder ook zelf een vervangende zorgverlener regelen. Bij zorg in natura regelt de zorgorganisatie dat.

Niet alle zorg wordt vergoed uit een pgb

Vanuit het pgb kan alleen zorg worden betaald waarvoor je naaste een indicatie heeft. Dit is zorg die ook door een zorgprofessional kan worden gegeven. Denk hierbij aan huishoudelijke hulp, begeleiding bij uitvoeren van taken, hulp bij douchen & aankleden, verpleging.

Voorbeelden van taken waarvoor je niet betaald kunt worden vanuit pgb: de administratie doen, begeleiding naar de huisarts en klusjes in huis.

Wil je als mantelzorger gaan ‘werken’ vanuit een pgb? Dan moet je ook rekening houden met een aantal andere zaken.

Ga naar de overzichtspagina pgb

Meer informatie nodig?