Leestijd 1-3 minuten

Tips voor het overdragen van de zorg

Draag je als mantelzorger de zorg tijdelijk over aan een ander? Dan spelen er mogelijk vragen door je hoofd als ‘zal het wel goed gaan?’ of ‘wat moet ik allemaal regelen?’. Hieronder vind je tips die je bij de overdracht kunnen helpen.

Verzamel en geef tips

Terwijl je voor je naaste zorgt, bedenkt u waarschijnlijk veel dingen die voor je vervanger belangrijk zijn om te weten. Bijvoorbeeld over de verzorging of het eten. Schrijf deze tips op zodra je eraan denkt en geef ze door aan je vervanger.

Gebruik een checklist

Je kunt de tips ook noteren op een van de checklists die MantelzorgNL heeft opgesteld. Zo vergeet je niets en is de informatie goed terug te vinden. Vooral als je de zorg voor de eerste keer overdraagt, raden wij je deze checklists aan.

Ga van te voren kijken

Gaat je naaste naar een locatie buitenshuis? Neem dan van te voren samen een kijkje bij deze voorziening. Als je je er concreet iets bij kunt voorstellen, wordt het voor jullie beiden makkelijker om je erop voor te bereiden.

Laat weten wat je zoekt

Ga in gesprek met de organisatie waar je de vervangende zorg aanvraagt. Geef duidelijk aan wat de situatie van je naaste is en welke zorg en ondersteuning er nodig is. De organisatie kan dan gericht zoeken naar de persoon of instelling die het beste bij je naaste past.

Wat als degene voor wie je zorgt niet wil?

Het kan lastig zijn om je naaste ervan te overtuigen dat je even tijd voor jezelf nodig hebt. Jouw zorg is immers heel vertrouwd. Maar tijd voor jezelf is uiteindelijk ook goed voor jullie beiden, omdat je zo nieuwe energie opdoet. Laat eventueel een familielid, vriend of huisarts met je naaste praten. Bemiddeling door iemand die je beiden vertrouwt, werkt in veel gevallen goed.