Overbelasting, preventie en vitaliteit

1 op de 3 Nederlanders van 16 jaar of ouder is mantelzorger. Zo’n 9% hiervan vindt de zorg zwaar en voelt zich overbelast en deze groep groeit. 18% van het ziekteverzuim in Nederland is mantelzorg gerelateerd. Hoe kun jij helpen overbelasting onder mantelzorgers te voorkomen met preventie en vitaliteitsbeleid?

Mantelzorg kan fysiek zwaar zijn, maar ook mentaal eist het zijn tol. Mantelzorgers maken zich zorgen om hun naaste en hebben het gevoel de hele tijd ‘aan te staan’. En als je dat dan ook nog combineert met een baan en/of een gezin, dan kan het al snel te veel worden. Daarnaast hebben veel mensen moeite met hulp vragen en het herkennen en respecteren van de eigen grenzen en zijn ze onvoldoende bekend met mogelijkheden van mantelzorgondersteuning.

Wat kun jij doen?

Als organisatie kun jij helpen overbelasting van mantelzorgers te voorkomen, hierbij spelen preventie en vitaliteit een belangrijke rol. Professionals die mantelzorgers tijdig herkennen en regelmatig zien, zoals werkgevers, collega’s en zorgprofessionals, zullen overbelasting als eerste signaleren. Ga dan altijd het gesprek aan met de mantelzorger en biedt een luisterend oor. Welke ondersteuning is er beschikbaar en weet de mantelzorger de weg ernaartoe?

Werken aan preventie en vitaliteit

Wil je aan de slag met preventie en vitaliteit voor mantelzorgers? Wil je inzicht in mantelzorgers in jouw organisatie? Voor een organisatie-specifieke aanpak gaan onze adviseurs graag met je in gesprek, over hoe je mantelzorgvriendelijk werkt en hoe je mantelzorg borgt in jouw HR of  vitaliteitsbeleid.

Met inzet van interventies voor mantelzorgers en leidinggevenden, begeleiden onze adviseurs jullie naar een mantelzorgvriendelijke organisatie. We werken hierbij samen met kennispartner Stichting Werk&Mantelzorg.

Workshop voor werkende mantelzorgers

Werknemers die naast hun werk intensief en/of langdurig voor een naaste zorgen, hebben een grotere kans om overbelast te raken. De workshop of het webinar Privé werk en mantelzorg in balans helpt werkende mantelzorgers werk en mantelzorger in balans te brengen. Als organisatie kun je deze workshop of webinar aanbieden aan mantelzorgers in je eigen regio of  organisatie.

Mantelzorgcoach voor persoonlijke begeleiding

Om medewerkers gericht en individueel te ondersteunen in het combineren van werk en zorgtaken, biedt MantelzorgNLpro aan werknemers een doordacht concept: De Mantelzorgcoach. De mantelzorgcoach voorkomt overbelasting bij medewerkers.

Meer informatie nodig?