Verhaal uit de praktijk
Leestijd 1-3 minuten

Ervaringsmaatjes

Ervaringsmaatjes is een maatjesproject waarin jonge vrijwilligers en stagiaires die zelf zijn opgegroeid met zorg in het gezin, ondersteuning bieden aan jonge mantelzorgers. Vaak gaat veel aandacht en zorg uit naar het zieke of beperkte gezinslid, dat kan wel eens lastig zijn. Een ervaringsmaatje weet als geen ander hoe dat is en is er speciaal voor het kind zónder beperking. Een ervaringsmaatje biedt een luisterend oor, ondersteunt bij praktische zaken en is er voor de gezelligheid. Ook helpt hij of zij inzicht te krijgen in de eigen wensen en behoeften van de jonge mantelzorgers.

Ervaringsmaatjes is een initiatief van Stichting Informele Zorg Twente en wordt uitgevoerd op verschillende plekken in Nederland, waaronder in Zwolle door Zwolle Doet en in de provincie Utrecht door Handje Helpen. Op de website van Ervaringsmaatjes kun je kijken of ervaringsmaatjes ook in jouw woonplaats actief is.

Ervaringsmaatjes is er voor alle kinderen uit het werkgebied van SIZ Twente of 1 van haar partners die zich zorgen maken om een ziek of beperkt gezinslid. Jonge mantelzorger zijn is niet zielig, maar iets om trots op te zijn. Dat het niet altijd even makkelijk is, is goed te begrijpen. Een ervaringsmaatje weet dat als geen ander en kan helpen om een steuntje in de rug te geven waar nodig.

Op de website is ook informatie te vinden voor zowel Jonge Mantelzorgers als voor Ervaringsmaatjes.

Meer informatie