Leestijd 1-3 minuten

Mantelzorg doe je samen: 8 tips om zorg(en) te delen

Zorg je langdurig en intensief voor een familielid of vriend met een beperking of ziekte? Deze extra hulp die je geeft heet mantelzorg. Zorgen voor een ander geeft voldoening, maar kan ook belastend zijn. Voorkom dat je overbelast raakt en deel de zorg én jouw zorgen tijdig met anderen. Zo zorg je goed voor jezelf en hou je het langer op een prettige manier vol.

8 tips

Tip 1. Familie, vrienden en buren

Hulp vragen bij de zorg is niet makkelijk. Bijvoorbeeld omdat je de zorgtaken zelf wilt doen of omdat je naaste niet door iemand anders verzorgd wil worden. Toch kunnen familie, vrienden en buren je helpen door een luisterend oor te bieden of te helpen bij praktische dingen. Vraag eens iemand die je goed kent om een boodschap te doen. Je zult merken dat mensen blij zijn iets voor je te kunnen betekenen.

Tip 2. Lokale mantelzorgondersteuning

Zoek je ondersteuning dicht bij huis? Dan kun je overal in het land terecht bij een lokale of regionale organisatie voor mantelzorgondersteuning. Je kunt daar terecht voor informatie, advies en praktische steun. Je kunt er je verhaal kwijt. En kennen het aanbod van zorg- en hulpinstanties in de omgeving, waardoor zij je goed kunnen doorverwijzen.

Kijk hier voor een organisatie bij jou in de buurt.

Tip 3. Lotgenotencontact

Niemand begrijpt je zo goed als mensen die in dezelfde situatie zitten als jij. Vaak heb je aan een half woord al genoeg om elkaar te begrijpen. Ervaringen uitwisselen, bespreken waar je welke hulp kunt krijgen of gewoon bij elkaar zijn, is dan heel waardevol. Waar vind je ‘lotgenoten’? Informeer bij je lokale organisatie voor mantelzorgondersteuning, een patiëntenvereniging of zoek op internet naar mensen die hetzelfde meemaken als jij.

Tip 4. Vrijwilligers

Vrijwilligers kunnen je op verschillende manieren tot steun zijn. Afhankelijk van waar jij behoefte aan hebt. Zo kunnen ze de zorg tijdelijk overnemen, zodat je tijd voor jezelf hebt en even kunt opladen. Informeer bij het lokale steunpunt naar de mogelijkheden.

Tip 5. Werkgever

Bespreek je mantelzorgsituatie met je leidinggevende. Misschien vind je dat lastig, maar bedenk dan dat ook je werkgever daar baat bij heeft, want zo kun jij je werk beter doen naast je zorgtaken. Denk daarbij aan de volgende mogelijkheden: afspraken maken over flexibel werken en verlof. Lees meer over combinatie werk en mantelzorg.

Tip 6. Zorgpersoneel

Als mantelzorger heb je ook te maken met verpleegkundigen, thuiszorgmedewerkers en ander zorgpersoneel. Jij kent je naaste goed en weet vaak wat hij of zij nodig heeft. Praat erover met zorgverleners en maak afspraken over wie wat doet en wat je van elkaar verwacht. Zo ontstaat er een goed samenwerking, waarbij jullie elkaar goed aanvullen. En wordt de zorg jou te veel? Geef dat dan ook aan, zodat er gezocht kan worden naar een oplossing.

Tip 7. Huisarts en praktijkondersteuner

Een huisarts is er voor je naaste, maar ook jij kunt er terecht voor vragen over de ziekte of beperking van je naaste. Vaak zijn er
praktijkondersteuners of gespecialiseerde praktijkverpleegkundigen aanwezig. Zij kunnen je extra informatie of instructies geven over bijvoorbeeld medicijngebruik, de verzorging en begeleiding.

Tip 8. Onafhankelijk cliëntondersteuner

Een onafhankelijk cliëntondersteuner denkt met je mee over het organiseren van zorg en ondersteuning voor je naaste. Welke zorg en ondersteuning past er bij je? Welke keuzes kun je maken? Iedere mantelzorger en zorgvrager heeft recht op onafhankelijke cliëntondersteuning vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of de Wet langdurige zorg (Wlz). Deze ondersteuning is gratis. 


Meer steun en advies

Bovenstaande tips zijn een greep uit de mogelijkheden om zorg te delen zo zijn er ook mantelzorgmakelaars die je kunnen helpen bij uitzoekwerk en regeltaken en casemanagers dementie. Lees hier meer over op de pagina Steun en advies.