Blog van Antine

Tijdens het sporten sta ik even uit

Ik begon met hardlopen vorig jaar tijdens de lockdown vanwege de coronapandemie. Niet in mijn eentje, maar onder begeleiding van een sportcoach. Naar buiten en bewegen wilde ik. Bewegen deed ik altijd al tijdens de moderne dansles. Maar vanwege de lockdown was mijn reguliere dansavond verhuisd van de dansschool naar mijn zolder. Al starend naar de laptop deed ik de oefeningen van de dansdocent na. In mijn eentje. Op het scherm zag ik de anderen voorbij komen in hun keuken, slaap- en woonkamer.

Bewegen maakt mijn hoofd leeg

Bewegen maakt mijn hoofd leeg. In een uur het maximale uit je lichaam halen, doorzetten om net harder en langer te rennen. Het geeft voldoening als je de training hebt volbracht. Bewegen is voor mij een manier om mijn hoofd leeg te maken. De vaste sportdagen zijn mijn stok achter de deur om ook te gaan. Het sporten zorgt dat ik even uitsta om thuis de zorg weer aan te kunnen.

Babyfoon

De dagelijkse zorg voor mijn zoon maakt dat ik altijd aan sta. Ook ’s nachts. Dit besefte ik me pas toen de babyfoon kapot was. Hoe ik ook drukte ik kreeg geen beeld van de camera bij zijn bed. Elke avond staat de babyfoon op mijn nachtkastje. Het scherm licht op als mijn zoon zich druk beweegt.

Vanaf zijn geboorte weet ik niet beter. Eerst omdat hij als baby nog niet doorsliep en wakker werd voor zijn flesje. Toen omdat het drinken steeds slechter ging en ik bij elk geluidje een poging deed om hem te laten drinken. Mijn zoon werd ouder, maar de babyfoon bleef op mijn nachtkastje staan. Om te horen of hij geen epileptische aanval kreeg. En sinds hij beneden slaapt en wij boven, ik hem anders niet hoor.

Even uitstaan

Alert blijven hoort automatisch bij je verantwoordelijkheid als ouder. Maar het altijd alert blijven, naarmate je kind ouder wordt is zwaar. Daarom is sport voor mij zo belangrijk, omdat ik tijdens het sporten even uitsta en ik daardoor de zorg thuis beter volhou.

Blogestaffette

Dit verhaal is onderdeel van de blogestaffette waarin bloggers elkaar uitdagen om te vertellen over hun uitklaadklep.

Eerdere blogs in deze serie:

Wil jij ook meedoen aan deze blogestaffette? Stuur dan een blog over je uitlaadklep naar webredactie@mantelzorg.nl.

 

Ik ben Antine
Ik ben Antine en moeder van een dochter en zoon. Mijn zoon heeft een ernstige meervoudige beperking als gevolg van de zeldzame chromosoomafwijking deletie 3p25.3-26.3. Met mijn blogs hoop ik anderen te laten inzien dat meedoen in de samenleving voor hem niet zo vanzelfsprekend is. Het vraagt veel van ons gezin en de mensen om hem heen. Gelukkig levert dit naast moeilijke ook mooie momenten op.