Wat als mijn naaste het pgb niet zelf kan beheren?
Krijgt je naaste een pgb? Dan is je naaste de budgethouder. Als budgethouder is je naaste zelf verantwoordelijk voor het inhuren van goede zorg. Om het pgb te kunnen beheren moet je pgb-vaardig zijn. Dit betekent dat je weet welke zorg je nodig hebt, afspraken kan maken met zorgverleners en een administratie kan bijhouden.
Je naaste kan iemand vragen om hierbij te helpen. Deze persoon mag aanwezig zijn bij gesprekken, kan helpen bij de administratie en het maken van een planning. Wel blijft je naaste verantwoordelijk en je naaste moet zelf formulieren ondertekenen.
Is je naaste niet pgb-vaardig? Dan kan je naaste iemand machtigen (aanwijzen) om als vertegenwoordiger het pgb te beheren. Dat mag een familielid zijn of iemand anders die hij of zij vertrouwt. Degene krijgt niet betaald voor de hulp die hij of zij biedt.
Wettelijke vertegenwoordiging
Heeft je naaste een wettelijk vertegenwoordiger? Dan kan de wettelijk vertegenwoordiger het pgb beheren. Een wettelijk vertegenwoordiger is een mentor, bewindvoerder of curator. Heeft je naaste iemand een notarieel volmacht gegeven, bijvoorbeeld via een levenstestament. Dan kan deze persoon ook het pgb beheren. Het zorgkantoor kan vragen om een kopie van het volmacht of levenstestament.
Kan je naaste geen machtiging geven omdat hij of zij niet meer wilsbekwaam is? Dan vraag je wettelijke vertegenwoordiging aan via de kantonrechter. Een partner of familielid kan dit doen. Je heb hiervoor geen advocaat nodig. De formulieren om een mentor, bewindvoerder of curator aan te vragen, vind je op rechtspraak.nl.
Ouders van een minderjarig kind zijn altijd wettelijk vertegenwoordiger en mogen het pgb beheren.
Mag je vertegenwoordiger en zorgverlener zijn?
Je wettelijk vertegenwoordiger mag niet je zorgverlener zijn. Er gelden wel uitzonderingen voor partners of familieleden. Voorbeeld: heb je een volwassen kind met een verstandelijke beperking? Dan mag je als ouder zorgverlener én bewindvoerder zijn.
De voorwaarden kunnen verschillen. Neem altijd contact op met de gemeente, zorgverzekeraar of zorgkantoor voor informatie over de voorwaarden.