Leestijd 1-3 minuten

Wie kan me helpen bij een pgb aanvraag?

Verschillende professionals kunnen je helpen met een pgb aanvraag. Ze kunnen de aanvraag echter niet van je overnemen. Met het indienen van de aanvraag laat de zorgvrager of zijn vertegenwoordiger zien dat hij zelf het budget kan beheren.

Op deze pagina lees je waar je terecht kunt voor hulp bij je aanvraag.

Gratis onafhankelijke cliëntondersteuner

Een onafhankelijk cliëntondersteuner denkt met jou en je naaste  mee over zorg en ondersteuning. Welke zorg en ondersteuning past bij jullie? Welke keuzes kun je maken? Past een pgb bij de situatie? Een cliëntondersteuner  kan helpen bij het doen van de aanvraag.

Iedere mantelzorger of zorgvrager heeft recht op cliëntondersteuning. Je regelt cliëntondersteuning via de gemeente of via het zorgkantoor als er al een Wlz indicatie is.

Je vind een cliëntondersteuner via het overzicht per gemeente of overzicht per zorgkantoor.

Mantelzorgmakelaar

Een mantelzorgmakelaar ondersteunt mantelzorgers bij uitzoekwerk en regeltaken op het gebied van zorg, wonen, welzijn, financiën en de combinatie werk/mantelzorg. De mantelzorgmakelaar kan ook helpen bij de aanvraag van een zorgindicatie en pgb.

Soms kun je gratis gebruik maken van een mantelzorgmakelaar, als er een mantelzorgmakelaar in dienst is bij de gemeente of als je zorgverzekering een mantelzorgmakelaar vergoed uit het aanvullende pakket. Zo niet, dan kun je deze ondersteuning zelf betalen.

Mantelzorgmakelaars die als zelfstandige werkzaam zijn, vind je via de Beroepsvereniging voor Mantelzorgmakelaars.

Per Saldo

Per Saldo is de vereniging voor mensen met een pgb, de budgethouders. Op hun website vind je veel informatie over het pgb, ook kun je online mini cursussen volgen  en het opstellen van een budgetplan.

Als je lid word van Per Saldo kan je hier ook terecht voor informatie en advies.

Mantelzorglijn van MantelzorgNL

Heb je vragen over het aanvragen of opstarten van een pgb? Bij de Mantelzorglijn kunnen we je zeker op weg helpen. We kunnen je niet helpen met het indienen van de aanvraag.

Ben je het niets eens met een besluit van de gemeente, de zorgverzekeraar, het CIZ of  het zorgkantoor. Dan kun je meestal bezwaar maken tegen het besluit. De afdeling Juridisch advies van MantelzorgNL kan je gratis helpen bij het indienen van bezwaar.

Heb je een vraag voor de Mantelzorglijn of Juridisch advies? Neem contact op met de Mantelzorglijn.

Ga naar de overzichtspagina Persoonsgebonden budget