Chillbox voor kinderen op de basisschool

Veel kinderen maken zich zorgen over iemand in hun gezin, omdat die te maken heeft met ziekte, verslaving of beperking. Ze maken zich zorgen, voelen zich alleen of ervaren onmacht en durven hier met niemand over te praten. Dit kan op termijn gevolgen hebben voor hun fysieke en mentale gezondheid. Chilboxen kunnen hen helpen.

Twee chillboxen

Mentaal welzijn is essentieel om gezond en gelukkig op te groeien. Niet alleen voor  jonge mantelzorgers maar voor alle kinderen. MantelzorgNL ontwikkelde daarom samen met Rina Kamta, ervaren chilljuf in zorg en onderwijs, twee chillboxen. Een voor kinderen van 6-9 jaar oud en een voor kinderen tussen 9 en 12 jaar.

Door gebruik van deze chillboxen kunnen ouders, leerkrachten en professionals die bijvoorbeeld bezig zijn met jonge mantelzorgers of KOPP/KOV-kinderen op een creatieve manier kinderen ondersteunen om mentaal gezond te blijven.

Direct aan de slag

De chillboxen zijn zo gemaakt dat je er zonder voorkennis of ervaring direct mee aan de slag kan. Met concrete uitleg, filmpjes en oefeningen. Help de kinderen met het loslaten van vervelende gedachten en met ontspannen. Chillen kun je leren, daar hebben ze hun hele leven plezier van.

‘Het is voor alle kinderen goed. Weer meer leren voelen en meer bij jezelf te blijven. Jonge mantelzorger of niet. Ik denk dat je er in de klas een hele mooie groepsdynamiek mee kan krijgen, waardoor er nog meer steun, begrip en openheid naar elkaar toe kan zijn. En uiteindelijk is dit ook voor jonge mantelzorgers zoveel fijner!’

Evelien Donker, Consulent Mantelzorg en Vrijwilligersondersteuning, MEE Mantelzorg ZHE

Wat zijn de voordelen van chillen?

  • Chillen brengt rust in ons brein, in ons gevoel en in ons lichaam.
  • Tijdens het chillen laat je vervelende gedachten los en leer je deze ombuigen naar fijne gedachten.
  • Chillen helpt kinderen ontspannen en werkt als vitamines voor lichaam en geest.
  • Kinderen ervaren al na een korte periode van chillen meer rust in hun hoofd, en kunnen zich beter concentreren.

Download