Werk en mantelzorg

Flexibel werken

Kun je werk en zorg lastig combineren? Het kan helpen om de werktijden aan te passen of minder uren te werken. Hier zijn wettelijke mogelijkheden voor.

Wet Flexibel Werken

De Wet Flexibel Werken regelt de mogelijkheid voor werknemers om thuis of op gunstige tijden te werken. En ook aanpassing van de arbeidsduur. Dit betekent dat je het recht hebt om hierom te vragen bij je werkgever. Je werkgever kan dit echter wel weigeren. Kijk voor de voorwaarden op Rijksoverheid.nl.

De wet is niet van toepassing op bedrijven met minder dan tien werknemers.

Hoe vraag je het aan?

Ga in gesprek met je werkgever of leidinggevende en vertel over je situatie. Bekijk samen welke mogelijkheden er zijn om werk en zorg op een prettige manier te combineren. Denk bijvoorbeeld aan flexibele werktijden, thuiswerken, overuren sparen en opnemen bij onverwachte zorgsituaties en parttime werken.

Maak je situatie ook bespreekbaar bij  collega’s. Als zij ervan weten, zullen zij meer begrip hebben.

Hoe combineer jij werk en mantelzorg? 

Bekijk je persoonlijk advies (gratis)

Goed om te weten:

  • Aanvragen voor zorgverlof en/of flexibel werken moeten altijd schriftelijk worden gedaan, voorafgaand aan de gewenste ingangsdatum.
  • Ga je minder uren werken, dan ga je ook minder verdienen en bouw je minder pensioen op. Bereken hier wat minder of stoppen met werken in de eigen situatie kost.
  • Als je de inkomsten niet kunt of wilt missen, kan het delen van mantelzorgtaken en vervangende mantelzorg een oplossing bieden. Ook kun je kijken naar financiële compensatie van de verrichte zorgtaken. Als je zorgvrager een pgb heeft en je geïndiceerde zorgtaken verricht, kan de zorgvrager je uitbetalen.

Zakboek Mantelzorg en Werk – MantelzorgNL

Een op de vier werknemers combineert zorg voor een naaste met een betaalde baan. 70% vindt dit goed te doen, maar het…