Leestijd 1-3 minuten

Mantelzorg: ‘Moet ik dit nu doen?’

Afspraak maken met de arts, hulp in de huishouding regelen en je naaste helpen met aankleden. Als mantelzorger heb je veel taken en verantwoordelijkheden. Daarnaast zijn ook andere dingen belangrijk, zoals werk, tijd voor je gezin en sport. Het is niet eenvoudig om het overzicht te houden en keuzes te maken.

Hoe ga je om met alle vragen en taken die op je afkomen doordat je naaste ziek is?

Je tijd goed verdelen. Sommige dingen moeten direct gebeuren en andere dingen kunnen wachten. Hierin kun je keuzes maken. Dat zorgt ervoor dat je je beperkte tijd goed besteedt. En dat je balans houdt tussen de zorg voor de ander en je andere bezigheden. Maar hoe bepaal je wat het belangrijkst is?

‘Moet ik dit nu doen?’

De zin ‘Moet ik dit nu doen?’ kan je hierbij helpen. Door jezelf deze vraag te stellen sta jij bewust stil bij een vraag die op je afkomt.

Bekijk de animatie: ‘Moet ik dit nu doen?’:

 

‘Moet  – ik  –  dit  –  nu   –   doen?’

Bij elk woord van deze zin hoort een vraag. Stel jezelf deze vragen als er een (zorg)vraag op je afkomt. Je antwoord bepaalt wat je ermee doet.

 • MOET het of kan het?
  Moet het, of is het een mogelijkheid? Soms heb je het gevoel dat je iets moet doen, dat het niet anders kan. Maar is het noodzakelijk of is het misschien alleen wenselijk, zou het fijn zijn, zou je naaste er prijs op stellen.
 • IK. of iemand anders?
  Is het per se zo dat jij het moet doen? Of zou ook iemand anders het kunnen doen?
 • DIT.. of is er een andere oplossing?
  Is dit wat je het beste kunt doen, of zijn er ook andere oplossingen? Soms is de oplossing die de ander voorstelt of die jou te binnen schiet niet de beste oplossing.
 • NU.. of later?
  Is het noodzakelijk dat je het nu doet, of kan het ook op een later moment? Soms schiet je gelijk in de actie. Terwijl je eigenlijk geen tijd of energie hebt om het gelijk te doen. Vraag je bij een klus die op je afkomt: moet het nu, of kan het ook op een later moment?
 • DOEN.. of alleen een mededing?
  Moet je iets doen, of is het alleen een mededeling die je naaste doet? Soms ervaar je een mededeling als een vraag om actie. En ga je gelijk aan de slag. Terwijl de ander dat helemaal niet direct van je verwacht.

Zelf aan de slag

Voel je de komende tijd een taak op je af komen? Een klus in de lucht hangen? Vraagt degene voor wie je zorgt je iets te doen? Ga niet gelijk over tot actie. Maar leun eerst eens achterover, neem de tijd. En vraag je af: MOET..IK..DIT..NU..DOEN? Misschien wel, maar misschien kan het ook anders.

Jezelf ander gedrag aanleren kost tijd. Dus verwacht niet van jezelf dat je na het kijken van de animatie en het lezen van deze informatie gelijk alles anders kunt doen. Stap voor stap je gedrag bijschaven werkt meestal het beste.