Leestijd 1-3 minuten

Een naaste met dementie

Heeft jouw naaste dementie? Dat raakt jou als partner, familielid of vriend ook. Je hebt misschien vragen over de ziekte dementie en het verloop, hoe je hiermee om kunt gaan, wat werkt en wat niet. Maar ook hoe zorg je goed voor jezelf? Op deze pagina lees je waar je hulp en informatie kunt vinden.

Wil je meer weten over dementie: dementie.nl

Heb jij vragen over dementie en hoe je hier als mantelzorger mee om kunt gaan? Kijk dan eens op dementie.nl van Alzheimer Nederland. Ook is er de DementieLijn van Alzheimer Nederland die je altijd kunt bellen voor persoonlijk advies.

Veranderende relatie

Als iemand van wie je houdt dementie krijgt, verandert jouw rol als kind, partner of vriend(in). Lees meer op:

Zorg delen

Als je zorgt voor iemand met dementie, is het belangrijk om de zorg te delen met anderen. Hoe langer je alleen zorgt, hoe lastiger het wordt voor de persoon met dementie om hulp van anderen te accepteren. Op den duur wordt de zorg voor jou dan steeds zwaarder. Zorg delen met anderen is dus erg belangrijk. Met mensen uit jullie eigen omgeving en met anderen zoals vrijwilligers en professionals.

Lees meer op:

Aandacht voor jezelf

Als je voor een ander zorgt, dan begint dat vaak klein. Er komt steeds meer bij. Misschien zoveel dat je weinig tijd en energie overhoudt voor ander dingen die ook belangrijk zijn zoals werk, sport of een gezellig avondje bij vrienden. Je grenzen bewaken is belangrijk.

Grenzen stellen bij mensen met dementie lukt niet altijd. Toch is het goed om jouw eigen grens (en de wens daarachter) te kennen. Want misschien kun je de zorg thuis anders regelen of is er hulp mogelijk zodat jij niet telkens over je grens heen gaat.

Ook kan het enorm helpen om af en toe te praten met mensen die hetzelfde meemaken als jij, dit contact met lotgenoten kan online of op locatie.

Lees meer over deze onderwerpen op: