Leestijd 1-3 minuten

Praten over later

Zorgt jouw familie straks voor jou? Wat de toekomst mogelijk ook brengt, sommige dingen kun je alvast eens met elkaar bespreken. En niet alleen rondom de mogelijke zorg door je kinderen, familie, vrienden of buren; het kan om veel meer gaan dan dat. Wandel er eens over!

Met wie praat jij?

Bij zorgen voor elkaar denken we als eerste aan ouders en kinderen. Onterecht. Misschien heb je geen kinderen en ook als je wel kinderen hebt, is je netwerk veel groter dan dat. Je vrienden, buren, clubgenoten of geloofsgenoten of neven en nichten kunnen voor jou belangrijk zijn.

Heb jij geen netwerk waar je een beroep op kunt doen voor mantelzorg? Wil je hulp bij het in kaart brengen of vergroten van je netwerk? Dan kun je een netwerkcoach inschakelen. Vraag bij de gemeente of welzijnsorganisatie na of er netwerkcoaches in jouw woonplaats actief zijn. We hebben wat tips voor je op een rjtje gezet hoe je netwerk te vergroten.

Waarom praten over later?

We worden ouder, blijven langer thuis wonen en dat vraagt ook dat we zorgen voor elkaar. Maar hoe dat zorgen voor elkaar eruit ziet, daar praten we niet over.

Wie zorgt er straks voor jou?

Ga naar de checklist

Zorgsituaties ontstaan vaak plotseling, er is opeens hulp of ondersteuning nodig. Het is niet het moment om stil te staan bij wat je wilt of juist niet wilt. Er wordt dan direct actie gevraagd. Je loopt het risico dat er een situatie ontstaat die je nooit had gewild.

Je kunt ‘later’ niet voorspellen, dus je kunt niet nu al afspreken wie wanneer langs zou moeten komen voor boodschappen of de was. Maar je kunt wel vast eens een gesprek voeren om elkaars verwachtingen en opvattingen te bespreken.

Praatposter

De eerste vragen, zo’n eerste gesprek; hoe pak je dat aan? Daar hebben we een hulpmiddel voor ontwikkeld! De Praatposter helpt je om op een speelse manier met een naaste de eerste vragen te bespreken; tijdens een wandeling, een rit in de auto of gewoon aan de keukentafel!

Bijvoorbeeld:

  • Wat geef jij gemakkelijk uit handen? Wat wil je graag zelf blijven doen?
  • Waar of niet waar? Mijn kinderen weten van mijn wensen rondom zorg.
  • Weet iemand jouw wachtwoorden te vinden?
  • Hoe sta jij er tegenover om zorg in te kopen als het nodig is?

De ander vindt het fijner dan je denkt om te horen wat jij belangrijk vindt.

Ontvang de Praatposter ‘Nu en straks. Wandel er eens over! en betaal alleen de verzendkosten.