Leestijd 1-3 minuten

Leven na mantelzorg

Als de zorg voor je naaste wegvalt, dan gaat er een nieuwe fase van je leven in. Naast rouwen om het verlies, vraag je je misschien af hoe je een andere invulling gaat geven aan je dagelijks leven.

Neem eerst ruim de tijd om te rouwen. En om uit te rusten.

De afgelopen periode heeft veel van je gevraagd. Voorkom daarom dat je vlucht in teveel activiteiten, waardoor je jezelf uit het oog verliest. Je hoeft niet direct door te gaan.

Stel jezelf eens de volgende vragen:

 • Wat heb ik over mezelf geleerd in de afgelopen periode?
 • Wat heeft mantelzorg voor mij betekend?
 • Aan welke dingen kwam ik niet toe in de afgelopen periode? Wat heb ik gemist?
 • Hoe wil ik verder gaan?

Dorothée over leven na mantelzorg

Een paar suggesties
 • Maak tijd voor jezelf en voor ontspanning
  In het begin voelt het misschien niet goed om tijd aan jezelf te besteden. Maar door leuke dingen te gaan doen en ontspanning te zoeken krijg je nieuwe energie om door te gaan. Ga naar de sportclub, spreek met vrienden af en maak werk van iets waar je al lang van droomde.
 • Ga eens langs bij een lokaal mantelzorgsteunpunt
  Veel lokale steunpunten mantelzorg bieden bijeenkomsten aan voor ex-mantelzorgers. Je krijgt informatie over rouw- en verliesverwerking en over hoe je vorm kunt geven aan herinneringen en herdenken. Vind een steunpunt bij jou in de buurt.
 • Gebruik je mantelzorgervaring bij het zoeken naar nieuw werk
  Zaken die je geleerd hebt tijdens de mantelzorg, kunnen ook op de werkvloer hun nut bewijzen. Denk maar aan het flexibel omgaan met veranderingen, het netwerken, het afstemmen met professionals en het goed kunnen plannen. Deze ervaring kun je gebruiken bij het zoeken naar werk dat bij jou past.
 • Word vrijwilliger
  Vrijwilligerswerk is fijn en kan voldoening geven. Denk eerst goed na over wat je precies wil. En hoeveel tijd je eraan zou willen besteden. Ga op zoek naar iets dat bij je past.
 • Ga eenzaamheid tegen
  Misschien ervaar je eenzaamheid. Als je veel aan huis gebonden was en je geen tijd had om contacten te onderhouden, is je netwerk waarschijnlijk kleiner geworden. Je kunt eenzaamheid tegengaan door activiteiten te ondernemen. 

Hoe zit het met pgb, als je naaste is overleden?

Als je naaste budgethouder was van een pgb, dan eindigen zorgovereenkomsten na het overlijden direct, zonder opzegtermijn. Als mantelzorger kun je soms een eenmalige uitkering krijgen. Lees meer over de eenmalige uitkering.

Meer informatie nodig?